Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
    Nederlands Engels Duits
Overzet nachtbril

Je hoort het met regelmaat ‘Ik heb last van nachtblindheid.’ Vaak wordt dit niet helemaal precies zo bedoeld. Nachtblindheid is namelijk een zeldzame aandoening waaraan slechts 1 op de 3000 mensen leidt. Het duurt in zo’n geval soms wel een uur voor dat je aan het donker gewend bent.

Last van felle koplampen?
Voor de meeste mensen geldt dat ze last hebben van ‘verminderd zicht in het donker’. In de volksmond wordt dan gesproken over nachtbrindheid.
Zeker 40 procent van alle Nederlanders heeft hier last van. Ze hebben moeite bij snelle omschakelingen van licht naar donker. Dit is vooral in de auto erg lastig. Je wordt snel verblind door koplampen, wegmarkeringen zijn slecht zichtbaar en afstanden inschatten is moeilijk. Je gaat turen, wat het autorijden extra vermoeiend maakt.

Een nachtbril filtert het blauwe licht.
Voor sommige mensen is een (overzet) nachtbril met gele glazen een uitkomst. De gele glazen van een nachtbril filteren de kleur blauw uit het licht, want dit blauwe licht kan in het donker of tijdens slechte weersomstandigheden voor problemen zorgen.

Blauw heeft een grotere brekingshoek dan de andere kleuren. Laat je een straal wit licht op een prisma vallen, dan zie je hoe het licht in alle kleuren van de regenboog uitwaaiert. Blauw zit hierbij helemaal aan de buitenkant.

De lens van je oog werkt ook als een prisma. Heb je een kleine afwijking, dan kan het gebeuren dat de kleur blauw te ver uitwaaiert en een hinderlijk waas over je netvlies legt. Je hebt hier vooral ‘s nachts last van, omdat je in het donker grotere pupillen hebt en omdat je dan vooral je staafjes gebruikt, die zich aan de randen van je netvlies bevinden.

Slecht weer, donker en verkeer.
De werking van de contrastverhogende lenzen zorgt voor een betere diepteperceptie (vage contouren worden duidelijker zichtbaar waardoor je alles beter van elkaar kunt onderscheiden en er een betere diepteperceptie ontstaat).

Een ander groot voordeel is dat hinderlijke schitteringen van bijvoorbeeld verblindende verlichting van tegenliggers, straatverlichting of flitsende lichtreclames worden geneutraliseerd. (Je houdt meer rust aan de ogen wat resulteert in minder oogvermoeidheid). De witte strepen op de weg, verkeersborden en andere wegmarkeringen worden duidelijker zichtbaar met een nachtbril.

Voor veel brildragers is een speciale overzet nachtbril daarom een uitkomst. Door de speciale pasvorm sluit deze bril perfect over iedere gewone bril zodat de eigen brilsterkte behouden blijft, terwijl ook het comfort van een nachtbril ervaren wordt.
  Eurodeal     02-12-2014 19:16     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Mrs Margaret Bassett Cross -  19-07-2020

I ordered two pairs of 'fitover sunglasses' Eventually my parcel arrived BUT with only one pair of fitover sunglasses I have emailed the company on many occasions regarding the whereabouts of the missing sunglasses BUT NO response from ' fitover' to any of my emails I am extremely annoyed Why are you not replying to my emails ?

 Klaus Kaiser -  04-12-2018

Diese Brillen sind ziemlicher Bldsinn, wie schon 2002 von der Stiftung Warentest verffentlicht wurde. Und technische Updates gab es bei den Glsern seit dem nicht! https://www.test.de/Nachtfahrbrillen-Experten-raten-ab-1069128-0/